01 september 2013

Internetvett?

Jag tänker på detta med facebook. Hur kul det är att ha lite koll och kontakt med många som annars skulle försvinna. Hur många skojjiga, fyndiga och tänkvärda bilder, texter, tankar och kattvideos som jag gladeligen konsumerar på mer eller mindre daglig basis. Hur snabbt nyheter sprids...

Men så tänker jag på hur snabbt - och vitt, nyheter sprids. 
Bilder sprids.
Falska fakta.
Rasistisk propaganda och annan, ren idioti, som får starkare genomslagskraft eftersom det är "kompisar" som sprider dem och inte typ Aftonbladet. 

Plötsligt ska folk dela, sprida och hålla med om allt möjligt trams och källkritiken är som bortblåst.

Ibland postar vi (ja, jag också) saker, ofta i affekt, som blir så himla galet.
Oavsett om det är nåt påstående om att barn kidnappas och används som "kampbarn i Polen" (jo, folk sprider vidare) eller bilder på ens barns skolavslutning (inkluderande alla andra barn i klassen som inte gett sitt samtycke till delningen.

Vi glömmer tänka. Är det rimligt? Vem påstår dethär? Finns belägg?

Vi måste vara kritiska. Extremt kritiska, innan vi gillar, delar eller postar saker. När vi glömmer detta, måste vi hjälpa varandra. Genom att inte dela vidare!

Se efter varandra och tänk till innan det klickas på delaknappen.

Peace!

1 kommentar:

  1. Hejaheja!
    Din kompis integritetsskyddsjuristenblir blir stolt <3 Helt rätt! Bilder på andras barn som folk publicerar till höger och vänster blir man ju knäpp på. Folk ka ju ha skyddad identitet för sjutton! Eller bara inte vara jättesugna på att vara med på bild hos ett nätverk som sparar våra uppgifter i evigheter, och dessutom säljer uppgifterna vidare! Puh!
    Puss <3 /Tant M

    SvaraRadera